zondag 2 september 2018

PronkjeWailPad dag 1


Pronkjewailtocht dag 1 

Van Groningen naar Bedum.

23 augustus 2018.


Voorstellen
Fijn dat je mijn blog wilt lezen. Mijn naam is Elly, ik loop graag alleen, maar samen vind ik net zo leuk.
Voor wandel.nl mag ik een blog schrijven over het 250 kilometer lange PronkjeWailPad in de nazomer, zij nemen de ingekorte versie op in hun website. Voor mijn lezers maak ik een wat uitgebreider verhaal. Pronkjewail
Het Pronkjewailpad vindt zijn oorsprong in het Gronings Volkslied: 
"Ain Pronkjewail in golden raand is Grunnen, Stad en Ommelaand". 
Groninger pronkjuweeltjes en pareltjes vormen de kern van dit wandelpad. Denk aan borgen, wierden, kerken, de Wadden, het Lauwersmeer, Bourtange en de stad Groningen, maar ook horeca, galerieën, tuinen en musea. Om de paar kilometer kom je langs deze pronkjuwelen. Het Pronkjewailpad is niet alleen een wandelpad, maar ook een evenement – het pad viert namelijk Gastvrij Groningen! Langs de routes werken vele lokale ondernemers en organisaties mee met het Pronkjewailpad door hun deuren open te zetten. Zij bieden een bijzonder ‘pronkjewail’ aan: een gebaar van gastvrijheid. Voor elk pronkjuweeltje die je bezoekt, proeft of ervaart, verdient je een stempel op de kaart. Op deze manier ontdekt je al het moois dat Groningen te bieden heeft.

De start
Het eerste deel voor mij is: Groningen- Warffum in 3 dagen, dag 1 en 2 sluit wandelmaatje Detty zich bij me aan, we kennen elkaar van wandelmaatjes Noord Nederland. We spreken af op station Groningen en hebben er zin in. 
Eerst gaan we naar de VVV om de aanmelding om te zetten in een stempelkaart, die de app zal activeren. We moeten even wachten tot half 10, dan opent de VVV, maar daarna kunnen we echt van start, denken we. Dit lijkt niet te lukken. Voor het scannen hebben we wel internet nodig ,daarna krijgen we een wit scherm met een rood poppetje op beide telefoons. Afsluiten, opnieuw activeren, swipen, niets helpt.  Gelukkig ben ik goed voorbereid en heb ik ook de routes uitgeprint en op maps.me bij me. De hele dag zal de app problemen blijven geven. De route op maps.me maakt dat m’n wandelmaatje uiteindelijk toch haar voornemen, om naar huis terug te keren,  laat varen. Het is nu veel schakelen op de mobiel om toch de pronkjuwelen te vinden en de batterij is dan ook al in de middag leeg. Gelukkig heb ik nog een reserve, maar de start had ik me toch anders voorgesteld.

Groningen

Onze eerste stempel halen we bij stadscafé Pronk. We worden verwend met een brownie bij de koffie en zitten heerlijk in de patio. Daarna naar het Scheepvaartmuseum, waar we een vrijkaartje krijgen. Leuk cadeau, die nemen we mee, want we willen nu wel door, het is al na 12 uur. 
De route slingert door Groningen, we zien de stad zoals we die nog niet kenden.

Zuidwolde


Zuidwolde ligt nagenoeg tegen de bebouwing van de stad. 
De groei van Zuidwolde is met name te danken aan zijn ligging aan het Boterdiep Het Boterdiep is een kanaal, lopend van de haven van Uithuizen tot aan het Van Starkenborghkanaal. Het is 25 km lang en zou zijn naam te danken hebben aan het transport van melkproducten 
Bij eetcafé Moeke Vaatstra in Zuidwolde ontmoeten we een medewandelaar, die geen smartphone gebruikt. Hij heeft de hele route uitgeschreven. Omslachtig, maar mogelijk een betere optie dan de app, die nog steeds niet werkt en al onze pogingen tot contact met de organisatie lopen op niets uit.

Bedum
We wandelen door naar Bedum en halen stempels bij de bakkerij, hotel het Gemeentehuis en de VVV. 
We komen langs de Walfriduskerk. Opvallend aan de kerk is de scheve 11e-eeuwse toren in romaanse stijl. Deze toren staat schever dan die van Pisa, hij hangt 4,18° uit het lood versus de 3,97° van Pisa, vandaar ook de bijnaam De Scheve Toren. Hij is in ieder geval de scheefste van Nederland. 

Tot slot
Voor vandaag hebben we genoeg gelopen, het is best warm en ik ga naar m’n gastadres van Vrienden op de fiets en Detty reist met de trein naar huis. Zij zal ‘s  avonds nog contact leggen met de organisatie over de app. 
Hun suggestie: misschien hebben we teveel andere apps open staan. We hebben niet de modernste snelle smartphones. Mijn wandelmaatje zet ook de route op Topogps, zodat we in ieder geval morgen verder komen. Thuis, met wifi doet de app het goed.


2 opmerkingen:

Unknown zei

Wat super om op deze manier Groningen en haar pronkjewailen te leren kennen, al wandelend, dat je komt op byzondere plaatsen.. Goed van je Elly om de route ook uitgeprint bij je te hebben. Lijkt me echt genieten zo te wandelen.. Geniet ze ook de vlg keer/keren, wandelgrts Henny

Reisbeeld zei

Klopt Henny, het is echt genieten. En voorbereiding is het halve werk.....